14+ dolog, ami a spanyolok számára természetes, de teljesen vadnak tűnnek a világ többi részén

Valószínűleg még azok is hallottak a sziesztáról, a hangoskodásukról, vagy a folyamatos késésükről mindenhonnan, akik egyébként még soha nem jártak Spanyolországban. A spanyolok azonban ennél jóval furcsábbak: leszedik a héjat az összes létező gyümölcsről, és a szemetet sokszor közvetlenül a padlóra dobják.

Gondosan átolvastuk a Spanyolországban élő emberek blogjait, hogy összeállíthassunk nektek egy rövid listát azokról a dolgokról, amikre mindenképpen fel kell készülnünk, ha esetleg egy spanyolországi utazást tervezünk.

1.Séta nedves hajjal

A spanyolok úgy döntöttek, hogy nem lefekvés előtt, hanem reggel munkába és iskolába indulás előtt mossák meg a hajukat. Ilyenkor nem is nagyon foglalkoznak hajszárítással, mivel a reggeli utazással töltött idő éppen elegendő rá, hogy megszáradjon a hajuk, mire elérik az úti céljukat.

Míg a világ többi országában élő emberek általában azt mondják: „ez egy nagyon szép lány”, addig a spanyolok azt mondják: „ez egy gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű lány”. Azért ismétlik a mellékneveket, hogy a beszédük érzelmesebb jellegű legyen.

Spanyolországban teljesen általánosnak tartják, hogy az egész családdal járnak kocsmázni az emberek. Még késő este vagy akár éjszaka is találkozhatunk gyerekekkel érkező emberekkel a kocsmákban.

Spanyolországban nemcsak a narancsot, a citromot és mondjuk az ananászt hámozzák, de tulajdonképpen minden gyümölcsöt: még az almát és az őszibarackot is. Ennek a furcsa szokásnak egészen egyszerű magyarázata van: a vidéki lakosok nem mindig fértek hozzá tiszta vízhez, így a baktériumok elleni védelem érdekében kénytelenek voltak leszedni a héjat minden gyümölcsről.

Egy étteremben vagy kávézóban azért fizetünk, amit elfogyasztottunk. Legalábbis a világ többi részén így működik, de a spanyolok másképp gondolkoznak: ők ha egy baráti társasággal mennek el valahová, mindig egyenlő arányban osztják meg egymást között a számlát, függetlenül attól, hogy ki-mit és mennyiért rendelt.

A sziesztáról és a két órás vacsorázásukról mindenki hallott már legendát, de azt is illik tudni, hogy a spanyolok nem igazán szeretnek dolgozni. Máskülönben mivel magyarázhatnánk például a félórás kávészüneteiket? A spanyolok ráadásul minden nap 11 órakor elhagyják a munkahelyüket, hogy bárokba és étterembe menjenek a barátaikkal.

Sok országban, beleértve az Egyesült Államokat vagy mondjuk Magyarországot, az éber eladók mindenkitől elkérik a személyit alkoholvásárláskor, akik gyanúsan fiatalnak tűnnek. Spanyolországban 99,9%-os valószínűséggel azonban ez nem történik meg. Ugyanez igaz cigarettavásárláskor.

Ugye Te is sietve szeded fel, ha mondjuk egy szalvétát vagy egy fogpiszkálót a földre ejtesz egy étteremben? Spanyolországban a helyiek nem foglalkoznak ilyenekkel, sőt, sokszor szándékosan a földre dobják a szemetet, mivel úgy ítélik meg, hogy onnan könnyebb összegyűjteni.

Egy régi spanyol közmondás szerint kedden tilos férjhez menni, utazni, sőt egyáltalán mozogni is. A magyarázat egyszerű: a legenda szerint a kedd Arész, a háború Istenének napja.

Úgy tűnik, hogy a spanyolok nem ismerik az intim szféra fogalmát: a beszélgetések alkalmával mindig túlságosan közel állnak partnerükhöz, és nem ritka, hogy egymás térdére vagy vállára tett kézzel beszélgetnek. Ez a fajta nyitottság nagyon jótékony hatással van a kommunikációjukra.

11. Lefagyasztják a kenyeret

Ha egy spanyol ember házában találjuk magunkat, akkor szinte teljesen biztosak lehetünk benne, hogy lapul egy vekni kenyér a fagyasztójában. Ez teljesen bevett dolog arrafelé: a kenyeret napokkal előre megveszik és a fagyasztóban tárolják az állaga és íze megőrzése végett.

A la tetera spanyolul teáskannát jelent, de a hétköznapi életben ritkán hallható. Ennek oka, hogy a teával kapcsolatos témát gyakorlatilag teljesen kerülik az országban, ez a nemzet inkább a kávét részesíti előnyben.

A spanyolok úgy gondolták, hogy a négy részre osztott nap túl kevés. Ezért a reggel, dél, este és éjszaka közé beszúrtak még egyet: ezt madrugada-nak hívják és az éjféltől délelőttig tartó szakaszt jelöli.

A spanyolok gyakran sétálnak cipővel a házban, de más furcsa szokásaik is vannak: a munkából hazaérve vagy vécézés után például nem mosnak kezet. Ez nagyon furcsának tűnhet a turistáknak, de a spanyolok valószínűleg úgy érzik, hogy elég tiszták ahhoz az utcák és a nyilvános helyek, hogy ezt elmulaszthassák.

A szokásos terhességi vizsgálatokon túl Spanyolországon a nők azt is vizsgálják, hogy tudnak-e enni jamón-t a terhesség idején. Ez egy extrafinom spanyol sonkafajta, de mint kiderült, a terhes nőknél toxoplazmózist okozhat, ami veszélyes a magzatra. Ezért a terhesség idején külön tesztet végeznek, amivel eldönthető, hogy az adott nő számára biztonságos-e a sonkafogyasztás.