Melyik 15 kutyafajta a leghűségesebb a gazdájához

Más állatokkal ellentétben a kutyák nem csak „kedvesek” hozzánk, mert menedéket és élelmet adunk nekik. Különleges kapcsolat van velük, és ezért olyan hűségesek. A ScienceDirect egy kutya viselkedésével kapcsolatos kísérlete felfedezte, hogy az agynak a pozitív érzelmekkel társított része “kigyullad”, amikor a kutyák megérzik a gazdájuk illatát.

Most megmutatjuk a 15 legjobb kutyafajtát, amelyek feltétel nélkül hűségesek hozzánk!

1. Akita

Az Atika kész követni az embert, amennyiben türelemmel, szeretettel és következetességgel neveli. Értelmetlen szigort vagy akár erőszakot ugyanannyira nem tűri mint az igazságtalanságot. Az a tulajdonos, aki már kiskorától kezdve utat mutat neki, korlátokat állít fel számára, tolerálja makacsságát, az Akitában egy csodálatos és hihetetlenül hűséges társra talál, aki mindig családja mellett áll.

2. Golden Retriever

A Golden Retriever híres engedelmességéről, amely semmilyen más kutyafajtáéhoz nem hasonlítható. Minden vágya, hogy gazdája tetszését elnyerje, tudásszomja igen nagy. Derűsen veszi a mindennapokat és legszívesebben minden tevékenységben részt venne gazdájával. Az emberközpontú Retriever tehát világszerte a legkedveltebb családi kutyák egyike. Derűs, jó megbízható és játékos természete miatt különösen kedvelt kisgyermekes családok körében. A „Goldie” más háziállatokkal is barátságos, könnyen összeszoktatható.

3. Német juhászkutya

Nincs még egy olyan kutyafajta, amelyet ilyen sok területen lehet alkalmazni. Eredetileg pásztorkutyának tenyésztették, a feladata a bárányok őrzése és figyelése volt. Manapság legtöbbször a rendőrségnél, a hadseregben és a határvédelemnél alkalmazzák, mint őrző-védőkutyát. Sokszor mentőkutyaként, terápiás kutyaként, vakvezetőként vagy lavinamentő kutyaként dolgozik. Nem csak a származási otthonában, Németországban számít vezető szolgálati kutyának, hanem világszerte egyaránt.

4. Beagle

Az olyan intelligens kutyáknak, mint a beagle extra törődésre van szükségük. A beagle kutyák szeretik a gondolkodós játékokat, de az Agility-t is. A gazdival közös sétálás azonban viszi a prímet. Lényeg, hogy valami mindig történjen! A beagle szeret mindenben részt venni, ezért nagyon jó társa lehet az aktív életet folytató embereknek. Élettel teli nagycsaládokban különösen jól érzi magát.

5. Skót juhász

Valójában a skót juhász rendkívül tanulékony és átlagon felüli intelligenciával rendelkezik. Egy szempillantás alatt sok utasítást megtanulnak és készségesen alárendelik magukat „családi falkájuknak”. Szeretnek együtt lenni gazdáikkal és nem szívesen vannak távol tőlük. Ragaszkodásukkal, jó természetükkel, hűségükkel és gyerekszeretetükkel eleget tesznek a tökéletes családi kutyával szemben támasztott követelményeknek. Empatikus lényüknek köszönhetően pedig jól tudják interpretálni az emberek hangulatát. Ennek megfelelően bizonytalanul reagálnak gazdijuk túlzott keménykezűségére vagy kontrollálatlan hangulatváltozásaira.

6. Bokszer

Zömök és fürge, makacs és kiegyensúlyozott, barátságos, de ugyanakkor megvéd, ha szükség van rá. A német boxer kutya egy ellentmondásokkal teli kutya. De pont emiatt a sokszínűség miatt egy igazi különlegesség.

7. Bernáthegyi

A mai bernáthegyi kutya nem sok közös vonást örökölt híres elődjétől, a 40 lavina-áldozatot megmentő Barry-től. Ezek a kutyák túl nehezek és testesek a lavinákból való mentésre. Azonban ez a mondákkal övezett óriás a mai napig megőrizte veleszületett segítőkészségét.

8. Pireneusi hegyikutya

Áldozatkész, bátor és hűséges mindhalálig: az impozáns pireneusi hegyikutya (vagy pireneusi juhászkutya) a középkori értékek ideálját testesítette meg olyannyira, mint ahogy szinte egyik másik eb sem. Így a Pireneusokból származó, egykori nyájőrző kutyát már hamar elkezdték kastélyok őrzésére használni. XIV. Lajos király udvarát is „díszítette” a vonzó óriás.

9. Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű Labrador Retriever kutyákat elsősorban házi kedvencként tartják, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést.

10. Doberman

Éber őrzőkutya vagy egy kicsit túl nagy öleb? A dobermann esetében nehéz a döntés. A veszélyes bestia szerep nem csak a tévés szereplései miatt ragadt rá a fajtára. A doberman legkésőbb a sikeres amerikai sorozat, a Magnum óta különös népszerűségnek örvend.

11. Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dachshund” „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.

12. Ír farkaskutya

Az ír farkaskutya a világ legnagyobb kutyái közé tartozik. A középkori Írországban farkas- és medvevadászatkor vetették be ezt az ebet, manapság kizárólag családi kutyaként fordul elő. Impozáns méret ellenére nagyon szelíd és bújós fajtáról van szó. Sajnos ez a barátságos óriás azonban felettébb hajlamos bizonyos betegségekre és viszonylag alacsony a várható élettartama.

13. Rottweiler

A kemény külső lágy belsőt takar: a rottweiler erős, rettenthetetlen és magabiztos eb, aki őrző-védő és rendőrkutyaként időnként figyelmeztetésként a „foga fehérjét is kimutatja”. Azonban családi kutyaként megmutatja gyengéd oldalát is az egykori mészároskutya: ragaszkodó, hűséges és igazán ölelnivaló!

14. Shar pei

A kínai Shar Pei (vagy Sharpei) jellegzetes redőivel és kicsi, kagyló formájú füleivel nyugodt, ám erős akaratú kutya, amelynek konzekvens irányításra és szoros családi hovatartozásra van szüksége.

15. Csivava

A világ legkisebb kutyafajtájának világszerte ismert gazdái vannak és ez a fajta örvendhet a leghosszabb várható élettartamnak. A csivava (angolul: chihuahua) a végletek kutyája, amely Britney Spear, Paris Hilton és Madonna táskájában is fészkel. Azonban ez a mexikói kutyafajta sokkal több holmi luxuskutyánál.